Title Image

Verslag vanaf de Nevis

Verslag vanaf de Nevis

Woensdag weer begonnen aan de 200myls solo race.
Met en handvol boten Baan 1 gekozen met het rak IJmuiden langs Den Helder naar Vlieland.
Rond 8 uur ‘s avonds gestart met de belofte van de weersvoorspellingscomputers dat het lekker 13 tot 15 knoopjes zou waaien. 3 uur later dan verwacht, inclusief een windstilte klopte dat helemaal 😬. Gevolg was wel dat we 1,5 uur te laat bij Vlieland waren waardoor we stroming tegen kregen. Daar gaat je plan voor de overwinning, maar ja dat is het hele spelletje.
Van de gestarte boten zijn er nog 3 over. Opgave en een KNRM redding zorgden daarvoor. Als ik de race uitvaar kan ik in ieder geval zeggen dat ik in de top drie van Baan 1 zat.

Donderdag de storm afgewacht en zijn we druk aan het puzzelen hoe we het vrijdag gaan doen als het hard gaat waaien. Dat zou rond een uur of 12 zijn met wind uit het noorden, en dat komt goed uit, want rond 2 uur hebben we de stroming mee naar Kornwerderzand. Maar als we nu naar de voorspellingen kijken kan het werkelijk alle kanten op. Kijk maar even naar de pijltjes, dat zijn de windrichtingen, en dan hebben we nog niet eens over de windsterkte die in elke voorspelling anders is.
We gaan het zien en genieten ondertussen van een mooi dagje, op een verder heel rustig, Vlieland.

Vrijdag om 14:00 uur op de motor uit de haven van Vlieland vertrokken richting de eerste Boei. Bij het uitvaren van de haven vond ik het water nogal hoog staan terwijl ik toch dacht dat het eb was, daarover later meer. Het Stortemelk kan erg klotsen bij een noordwestenwind, maar omdat de wind pas een uurtje uit die hoek woei dachten we dat het wel mee zou vallen. Het viel dus niet mee en het duurde wel een half uur voordat ik door tegenwind, golven en stroom bij de eerste boei was. Daar de werkfok uitgerold en volgas richting Harlingen. In het begin ging dat nog erg snel met soms 10 kts, maar naarmate we vorderden bleek dat we geen stroming mee hadden maar tegen. En toen viel het kwartje. Door de windkracht 9 van de nacht ervoor stond er al 1,5 m extra water in de Waddenzee. Er hoeft bij vloed dus helemaal geen water bij, sterker nog, er was eigenlijk nog te veel water die daardoor niet naar binnen maar naar buiten stroomde, precies wat wij niet wilde. Het alternatief was geweest dat we 2 a 3 uur later vertrokken uit Vlieland maar dat zou onmogelijk geweest zijn gezien de grote golven en sterke stroming in het Stortemelk op dat tijdstip. Ik had dus een beetje kunnen inlopen op de concurrentie maar dat is helaas niet gebeurd, nu 4de.

Aangekomen bij Kornwerd blijkt de brug kapot te zijn en men weet niet wanneer het gerepareerd is.
De 3 Klaassen (Klaas Jan Kj Kroon, René Klaassen en ik), zoals ik ons inmiddels noem, moeten dus even geduld hebben.

Klaas Hart a/b Nevis